Exposició antológica

La sala gòtica de la Fontana d'or, centre d'exposicions de la Fundació Caixa Girona, inaugura avui dijous a les 19,00 l'exposició "Dibuixants, humoristes i il•lustradors de La Vanguardia, 1881-200". Aquesta mostra aplega una representativa selecció d'il·lustracions publicades a La Vanguardia en els 125 anys de la seva existència i dóna a conèixer indirectament l'evolució de la il·lustració i l'humor en aquest diari, un dels primers periòdics europeus que inclogué les col·laboracions l·lustrades en les seves pàgines.
Autors com Ramon Casas, Isidre Nonell, Santiago Rusiñol, Dionis Baixeras, Mariano Foix, Ricard Opisso, Lluís Bagaria, Rafael de Penagos, Joaquim Muntañola, Fernando Krahn, Jaume Perich, Jordi Labanda, Miquel Ferreres, Marc Taeger, Toni Batllori, Enrique Ventura o Miguel Gallardo (entre d'altres, a banda de jo mateix, que pel que veig sóc el més jove de tots els que hi ha), s'han encarregat d'il.lustrar o bé aportar un punt d'humor i sàtira a les pàgines del diari.El comissari de l'exposició ha estat en Daniel Giralt-Miracle, i a banda de tota la gent que hi ha treballat que no coneixo, cal esmentar la tasca de documentació de l'Anna Buti i d'en Carles Salmurri.
El catàleg és un llibre impressionant, que a més d'aplegar els dibuixos inclou unes completíssimes notes biogràfiques. Això és una cosa dificilíssima, i recordo que quan vaig realitzar el catàleg de "Trazos. Un siglo de ilustración y buen humor en Mundo Deportivo" la part de les biografies és la quina em va portar més feina i a la vegada és allà on es fan més evidents els buits i les mancances. La recerca per fer una cosa d'aquesta magnitud és una cosa ben feixuga; jo mateix vaig fer la mateixa recerca a més petita escala per a confeccionar el volum número 17 de la col.lecció "Barcelona una ciudad de Vanguardia" -que es dedicà als humoristes gràfics i les cartes dels lectors- i us ben asseguro que n'hi ha per perdre les pestanyes a l'hemeroteca.
En definitiva, aquesta tarda aniré cap a Girona, que la cosa s'ho val. I si de cas, ja us ho explicaré.


Escribo en catalán, porque al ser una cosa que pasa en Girona, me parece que a mis lectores de México, Andalucía, Madrid o Villajoiosa, les queda un poco lejos. Pero si os interesa la cosa, decidmelo, que os lo traduzco tranquilamente. Vamos, que no es por chinchar; que el catalán es mi manera normal de expresarme...

Comentaris

Franchu ha dit…
Genial i molt interesant el post d'avui, escolta una cosa, em podries dir fins quan es pot visitar aquesta exposició m'interessaria molt anar-hi, així com aconseguir el llibre cataleg que suposo que s'explica tot el que hi apareix a part d'algunes obres, oi? el llibre el puc aconseguir a Barcelona?

Respecte a l'altre exposició, TRAZOS, jo la vaig anar a veure, em va agradar molt, sobretot veure la reproducció de la taula de dibuix que utilitzes, així com tots els materials...ets tot un artesà!!! jejeje

Apa noi, ja em diras el que de tot plegat...

¡¡¡Una abraçada!!!
Kap ha dit…
L'expo es pot veure fins al dia 11 de març. I el llibre, doncs no ho se, no se si és a la venta a alguna llibreria (que em sembla que no) o què. El mapa, els horaris i tot, és a aquest enllaç:
http://www.agendadegirona.com/desc.php?id=7458

La taula de Trazos no era una reproducció... ERA LA MEVA! vaig estar un mes dibuixant en una taula de càmping. I els paperots que hi havien eren els mateixos que acumulo quan treballo (la meva senyora va estar contenta de que els tragués de casa).
De Trazos en tens el catáleg que donaven? D'aquests sí que t'en puc aconseguir un.
Franchu ha dit…
si, si, tinc el cataleg, el tinc entre el monton de "coses per ordenar" es el que té sé coleccionista i tindre poc temps...jejeje

Una abraçada!!!

Entrades populars