La Gran Enciclopèdia del Dibuix d'Humor, segons Perich #GEDHsP

Jaume Perich, a més d'ésser un satíric lúcid, esmolat i punyent, es preocupà d'estudiar a fons els recursos expressius de la seva principal eina de treball: l'humor gràfic. 
Entre 1969 i 1970 va aplegar i publicar una interessant compilació de dibuixants d'humor d'arreu del món a les pàgines de El Correo Catalán. El 17 d'abril de 1969 es presentava la secció titulada 'El humor catalán, hoy', on cada dijous analitzaria l'obra dels ninotaires de la premsa catalana del moment: Cesc, Conti, Oli, Cerón, Gin, Peñarroya, Ricardo, Tinet, Picanyol i Tísner.



Però a partir del 3 de juliol, la secció continuava amb ninotaires de premsa no catalana, i canviava el seu nom per El humor otro. Així, setmana a setmana, descobria i valorava l'obra de dibuixants d'arreu. 


Conservo els dos grossos arxivadors on guardava retalls amb informació, dades i dibuixos de tota mena de ninotaires atapeïdes en carpetetes endreçades alfabèticament, que són les que feu servir per confeccionar aquesta antologia. No és una selecció innocent: en ple franquisme, aprofita per publicar autors subversius, que a banda de les qualitats gràfiques o el valor humorístic, fan una obra punyent i sovint, avisa, impublicable en aquest país. 

Així que publico aquest post amb aquests documents, amb la Gran Enciclopèdia del Dibuix d'Humor del segle XX segons Perich, amb els retalls que conservava el mateix Perich. #GEDHsP 
Un interessant recull que ens permet veure l'estat de la qüestió tot just al tombant del 1970, amb l'aparició d'alguns dels noms que han marcat el dibuix d'humor al final del segle XX i ben entrat el segle XXI, i el record d'altres noms que s'han apagat o oblidat al llarg de les darreres dècades del segle. Un document interessant, de tota manera. Aquí us deixo la llista de noms dels retalls que conservo 8podría ser que s'en publiqués encara algun més. 
Addams
Amengual
André François
Ballesta
Barbe
Blechman
Bonot
Born
Bosc
By
Cabu
Cardon
Cavallo
Cesar
Chago
Chaval
Chumy Chumez
Copi
Cork
Desclozeaux
Don Martin
Effel
Enrico
Figueras
Flora
Folon
Gila
Giovannetti
Gurr
Guy Bara
Hagglund
Hargreaves
Henry
Hoffnung
Krahn
Landru
Larry
Lassalvy
Layús
Ma Mo
Madrigal
Manzi
Martinmorales
McCarthy
Mingote
Mordillo
Moser
Munzlinger
Nitka
Nuria Pompeia
Oski
Pastecca
Pat Mallet
Peleman
Peynet
Philippe
Puig Rosado
Quino
Racaj
Rauch
Regueiro
Reiser
Robinson
Roger Price
Schulz
Searle
Sempé
Siné
Soglow
Tetsu
Thelwell
Tono
Topor
Trez
Turhan
Ungerer
Van Roy
Vip
Willem
Wohl
Wolinski
Ylipe
Yrrah.
Zabransky


(Veig que el senyor Blogger m'ha endreçat els arxius de forma inversa a la que els he pujat. Visca la tecnologia.)






















































S'està pujant: 3280623 de 3280623 bytes pujats.




































Comentaris

Tot Barcelona ha dit…
Muy bueno, mucho.
Es fantástico.
Salud
Kap ha dit…
El bueno era Perich! ;-)

Entrades populars