Historia gráfica de la Guerra Civil

 Amb @PujalJordi acabem de publicar Historia gráfica de la Guerra Civil (@RBALibros) un volum que explora i recull la producció gràfica més popular i oblidada d'aquell dolorós període: vinyetes satíriques, caricatures, historietes i il·lustracions aparegudes en diaris, revistes, fulletons, opuscles, llibres i tota mena de publicacions dels anys de la guerra.

Gairebé un parell d'anys de feina de recopilació, tria i adequació d'un material delicat, difícil de trobar, no sempre prou valorat, i que tingué un paper fonamental en la guerra com a eina de persuasió ideològica. Peces prou conegudes, com dibuixos de La Traca, La Ametralladora o L'Esquella de la Torratxa, però també coses singulars i estranyes que per la seva pròpia naturalesa no s'han conservat en cap biblioteca, hemeroteca o arxiu públic.

Hi reivindiquem el paper fonamental de la caricatura com a eina primordial de comunicació en temps crítics, així com la figura dels dibuixants. És interessant llegir la guerra a través de la mirada dels artistes, en dibuixos de consum immediat i dirigits als seus contemporanis.

És curiós veure com a través de la imatge s'arriben a tocar tots els temes que atenyen els diversos aspectes del moment: des del front, la imatge de l'enemic i la propaganda política, al paper de les dones, la vida a la reraguarda o els intents d'adoctrinar els més menuts.

S'ha escrit molt d'aquella guerra, però fins ara no s'havia publicat un treball tan exhaustiu, ampli i amb tant de material gràfic (i tan ben reproduït, cal dir-ho). No és un llibre per a especialistes (tot i que hi ha totes les referències necessàries per tal que els especialistes puguin aprofundir i estirar els fils d'aquestes imatges) si no que vol posar a l'abast del públic en general aquest extraordinari material.

Confrontar les visions dels dos bàndols permet veure molt més clar l'absurditat de la guerra (de totes les guerres) i a la vegada, el valor del compromís. El compromís d'alguns autors que van perdre la vida en aquella guerra o que foren castigats, van haver de viure l'exili o la repressió. Recordar-los i explicar-ho és una reparació mínima i necessària.

Hem de donar les gràcies a institucions i col·leccionistes que ens han deixat burxar generosament en els seus arxius per aconseguir tot aquest material. I a l'equip que ha participat en l'edició gràfica del llibre, construint una joia bibliogràfica deliciosa.

Ah! I un pròleg extraordinari que ens ha regalat Paul Preston, referència ineludible en la matèria, que ens dedica uns elogis que ens fan inflar com un gall de panses.

Esperem que gaudiu de la lectura tant com nosaltres hem gaudit fent-lo!













Comentaris

Entrades populars