Krahn

Finalment Sitges acull l'exposició retrospectiva sobre Fernando Krahn.

'El món il·lustrat per Fernando Krahn'Exposició del 6 de juny al 27 de juliol de 2014Edifici Miramar

La Fundació Gin i l'ajuntament de Sitges recorden l'obra d'aquell gran artista, d'aquella gran persona que ens va deixar fa pocs anys.

Aquí la pàgina oficial de l'exposició.

I aquest és el text que em van demanar des de la Fundació Gin per a l'expo, explicant el personatge i presentant la seva obra al públic:


Fernando Krahn, malgrat ésser xilè de naixement, alemany de cognom, novaiorquès de tarannà i sitgetà d'adopció, és un dibuixant universal. Els seus dibuixos de traç vacil·lant i tremolós, traspuen paradoxalment idees sòl·lides i gruixudes, que de forma inequívoca demostren que darrera la mà que els ha dibuixat hi ha una intel·ligència ferma, una visió penetrant i un doll de fantasia. Els dibuixos de Krahn, refractaris a les paraules, es cuinen lentament amb una recepta única i personal formada per tòpics neguitosos, subtileses quimèriques, certeses efímeres, sorpreses angunioses, i una fantasia desbordant.  Joan Brossa en diu: "el seu humor és insòlit, no es pot comparar amb ningú d'aquí. Krahn posa el dit a la nafra. El seu humor és molt modern, molt sarcàstic i tinc molta afinitat amb ell, tant en el sentit de l'humor com en la manera de veure la vida". 
En el llibre Cosas y cositas, un dels molts que fou dibuixat per Krahn i escrit per la seva esposa Maria de la Luz Uribe, hi trobem aquest apunt biogràfic: 
Dibuja humorístico
le gusta lo plástico
no es nada gimnástico,
come lo que hay.
Es chileno auténtico,
pero hispanístico:
Sitges, su habitáculo,
el Fernando Krahn. 
 
Nascut el 1935 a Santiago de Xile, va cursar tres anys de dret, però va acabar dedicant-se a l'escenografia i la fotografia, fins que l'any 1962 eclosiona com a dibuixant i il·lustrador de llibres infantils a la revista Esquire. Tres anys després –l'any que coneix Maria de la Luz Uribe– ja publicava el llibre The possible worlds of Fernando Krahn, que aplegava dibuixos seus publicats a revistes com The New Yorker, Horizon, The Atlantic Monthly o The Reporter. El 1973 la família Krahn s'instal·la a Sitges, que serà l'epicentre del seu univers, un univers polièdric en el que tocarà diverses disciplines, totes amb la mateixa cura i exquisitesa amb la que cuidava l'espessa heura que cobreix el jardí de casa seva. La seva intensa producció, formada per milers de dibuixos, de pàgines d'historieta, d'il·lustració, però també per brillants escenografies, paisatges-poema i petites peces de dibuixos animats, forma un llegat tan vast com interessant. Un llegat que val la pena recordar i tenir present. Aquesta és la voluntat i la raó d'ésser de la Fundació Gin, que amb el nom d'un altre sitgetà d'adopció il·lustre, el caricaturista Jordi Ginés, Gin, presenta aquesta exposició sobre Fernando Krahn, la primera que es du a terme en aquest país després de la seva mort sobtada l'any 2010. Esperem que sigui el primer dels molts reconeixements que es mereix Fernando Krahn. 
Aboqueu-vos de nou a les seves il·lustracions tendres i inquietants alhora. Descobriu-vos a vosaltres mateixos mirant els seus personatges innocents, desconcertats i arrossegats per les circumstàncies. Gaudiu dels mons màgics, irònics i hipertròfics que va cartografiar minuciosament Fernando Krahn. 

Comentaris

Tot Barcelona ha dit…
que bueno el poema ¡¡
salut
Kap ha dit…
es de su mujer, Maria de la Luz... y lo clava, claro!

Entrades populars