Kameraden


Durant la primera guerra mundial (1914-18), a més de lluitar-se en aquelles vastes trinxeres que solcaven les planúries d'Europa, també es va realitzar una batalla sobre el paper, amb tinta xinesa com a arma. Tot i que Espanya va mantenir-se neutral en aquest conflicte, un bon nombre de caricaturistes van fer la seva guerra contra els alemanys. Bagaria, a les pàgines de la revista España, Picarol des de L'Esquella de la Torratxa i (ara anem a allò que anàvem) Apa des de la revista Iberia.
Apa (1878-1948) és un dels noms imprescindibles de la caricatura catalana del primer terç del segle XX. Sota aquest pseudónim s'hi amagava Feliu Elias, pintor i també crític d'art, fundador de la revista Papitu el 1908, ara farà precissament 100 anys.


Els dibuixos antigermànics d'Apa publicats a la revista Iberia, normalment a la coberta, es van aplegar en un volum anomenat Kameraden, que el 1917 van editar els fills de l'impressor Detouche, amb text trilingüe (castellà, anglés i francés). Aquest volum duia un pròleg del caricaturista francés Sem (considerat en aquell moment un dels més importants del món) i un pròleg de John Grand-Carteret, un dels més prestigiosos entesos i investigadors sobre la caricatura del seu temps (bé, en aquell moment Grand-Carteret ja estava una mica vellet). Aquest llibre va servir perquè el govern francés concedís a Apa la Legió d'Honor.
I a qué ve aquest rotllo? Perque he vist que un exemplar d'aquest excepcional llibre és actualment en subhasta a Ebay, fins el 31 de gener a les 10 del vespre. És un llibre que val la pena, i en el moment en què escric això, el preu també val la pena, tenint en compte que a les llibreries normals -per exemple l''últim cop que el vaig veure en una llibreria al carrer Banys nous, valia 90 euros-, i per internet es pot trobar entre 85 i 456 euros. Bé, però qui sap en quin preu acabarà.
Ep, no cal gratar-se la butxaca; també es pot consultar a diverses biblioteques, concretament la Biblioteca de Catalunya, L'Arxiu Històric de Sabadell, la de la Universitat de Barcelona, la de Girona i la UPF.
Apa, doncs. Queda dit.


Nada, que he vista que en Ebay, se subhasta hasta el 31 de enero, el libro Kameraden, que recoge las viñetas antigermánicas publicadas por Apa en la revista Iberia.
Apa, es el seudónimo de Feliu Elias (1878-1948), quien fue también pintor y crítico de arte, y uno de los caricaturistas catalanes imprescindibles del primer tercio del siglo XX, fundador por ejemplo de la revista Papitu. Este libro, editado con texto trilingüe (castellano, inglés y francés) el 1917 por hijos de E. Detouche, incluye un prólogo del celebrisimo caricaturista francés Sem, y un estudio sobre la caricatura catalana a cargo de John Grand-Carteret, uno de los mayores especialistas en caricatura europea de principios de siglo. En las librerías normales se puede encontrar por un precio que oscila entre los 85 y los 456 euros. ¿Quién sabe como terminará la subhasta?
También algunas bibliotecas, permiten consultar este libro en sus salas.

Comentaris

Sergi ha dit…
Gracies per l'informació,ja trigues a fer un llibre com el de Bagaria pero reivindicant la figura de Apa.Per que será que de tota aquesta gent no s'enrecorda gairebé ningú?
CLAUDIO KAPPEL ha dit…
Querido amigo, un placer poder ver desde mi lugar de vacaciones tus geniales creaciones y permanente información que brindas como siempre (felicitaciones por el dibujo titulado "Periodismo"). Definitivamente no me he podido desconectar del trabajo aunque esté de vacaciones en Ushuaia; seré un adicyo al trabajo? Un abrazo desde la ciudad más austral del mundo!
Kappel
Kap ha dit…
Sergi: La cosa està més a punt del què et penses. Però és veritat. És una llàstima que aquesta gent no els recorda gairebé ningú. A veure si aquest any, que es cumpleix el centenari del a fundació de la revista Papitu, hi ha moviment.

Claudi: Estamos enfermos! Desconecta y disfruta. Gracias por esa visita, y por el mensaje más austral que he recibido. Un fuerte abrazo!
rsm ha dit…
Tard, però n'he aconseguit un exemplar a un preu més que raonable. Paga la pena.
Salut. R.

Entrades populars