1916


Durant la primera Guerra Mundal va haver-hi una gran movilització de caricaturistes en favor o en contra d'un dels dos bàndols. Catalunya es va posicionar clarament contra alemanya i els seus creadors gràfics desenvoluparen una intensa campanya antigermànica. Bagaria a España, "Apa" i Inglada a Iberia, "Picarol" a L'Esquella de la Torratxa i La Campana de Gràcia dedicaren les seves sàtires a la guerra. No fou una actitud aïllada, arreu del món els opinadors gràfics van fer la seva batalla. Una de les col·leccions més crues de dibuixos d'aquesta guerra és l'extensa i intensa obra que va dibuixar l'artista Holandés Louis Raemaekers. Un llibret en català datat el 1916 i editat per la National Press Agency de Londres conté aquests dibuixos. Què passaria si canviessim la data per 2009 i canviem el nom dels països que interpreten els papers de víctima i botxi?

Durante la primera Guerra Mundal hubo una gran movilización de caricaturistas en favor o en contra de uno de los dos bandos. Cataluña se posicionó claramente contra alemania y sus creadores gráficos desarrollaron una intensa campaña antigermánica. Bagaria en España, "Apa" e Inglada en Iberia, "Picarol" en L'Esquella de la Torratxa y La Campana de Gràcia dedicaron sus sátiras a la guerra. No fue una actitud aislada, en todo el mundo, los opinadores gráficos hicieron su batallas. Una de las colecciones más crudas de dibujos de esta guerra es la extensa e intensa obra que dibujó el artista Holandés Louis Raemaekers. Un libreto en catalán datado en 1916 y editado por la National Press Agency de Londres contiene estos dibujos. ¿Qué pasaría si cambiaramos la fecha por 2009 y el nombre de los países que interpretan los papeles de víctima y verdugo?






(Curiositat: Us heu fixat en el títol? La denominació "cartrons" com a traducció de la forma anglesa cartoon sembla que no va prosperar)

Comentaris

rsm ha dit…
Bon dia, insisteixo perquè no reculls tota aquesta basta cultura "dibuixística" en un, o més, llibres?. Gràcies, un cop més per aquesta delícia, delícia pel dibuix no pel fet denunciat. Salutacions. R.

Nota: No vaig anar a veure els Pastorets, em varen recomanar esperar uns anys més, doncs és massa llarga pel meu fill. Quan hi anem t’ho recordaré. Promès.

Més notes: He descobert un llibre, que igual ja coneixes, molt interessant: “ Diccionario biográfico de ilustradores españoles del siglo XIX” de Pedro Casado Cimiano.
BartolomeC ha dit…
Kap: Me parece magnifica la idea de @rsm, todo este trabajo que realizas ha de ser conocido en formato de libro.
Kap ha dit…
Gràcies per la confiança, i per creure que tot això té algun interès...
Llibres? Poc a poc i bona lletra i de mica en mica s'omple la pica, que diuen. Encara no direm blat (fins que sigui al sac) però aviat, suposo, força aviat hi haurà alguna novetat al respecte...

Notes: Bé, això dels pastorets cada any els fan, o sigui que sempre hi ha temps.
Sí, el coneixo. És una obra molt ben feta. Tinc una certa debilitat per aquest tipus de diccionaris biogràfics. L'Atlas de la cultura popular de Jesús Cuadrado s'ha convertit en l'obra de referència del nostre pais, però crec que encara hi ha una gran buit pel que fa a referenciar els nostres ninotaires... si no els coneixes, et recomano els tres volums del Dictionnaire Des Illustrateurs (Ides et calendes) de Marcus Osterwalder, o el fabulós Dico Solo (Aedis) o els diccionaris de Cartoonists de Mark Bryant i Simon Heneage...

Bartolomé: Todo se andará... aunque por ahora aún soy un lego bachiller en período de formación...
Josep ha dit…
Ramon de España no va escriure, fa uns anys, un article sobre aquest tema?
Kap ha dit…
Ramon de España va escriure un article sobre aquest tema?
Sobre la guerra del 14? Sobre les caricatures de guerra? Sobre els cartrons? Sobre la possibilitat que jo escrigui un llibre? Sobre diccionaris biogràfics? Sobre els pastorets de Berga?
Anònim ha dit…
Un material estupendu aquest famós artista holandès, gràcies. Secundo la ideia del Rsm que el Ramón de España fagi un guió dels pastorets basat inspirat en el blog del josep i tu l'il·lustris.
Josep ha dit…
KAP: t'he respost via imeil.

RAN: ets un home perillós... m'agrades!!

Entrades populars