Bagaria: caricatures antifeixistes.

Aquesta tardor sortirà a les llibreries un llibre que he preparat sobre un dels grans dibuixants del nostre segle. Lluís Bagaria (Barcelona, 1882 -L'Havana, 1940), fou el caricaturista més popular de la premsa espanyola dels anys vint i trenta. Autodidacta i bohemi, amb el seu traç va renovar el concepte il.lustratiu de la caricatura a la península i va crear el seu propi estil que fou seguit per molts dibuixants i humoristes gràfics.
Assolí un èxit sense precedents amb les seves caricatures a la premsa de Madrid, fins que tornà a Catalunya a l'esclat de la guerra civil per dibuixar cada dia una vinyeta a la primera pàgina de La Vanguardia. Aquella col.lecció de caricatures constitueixen la culminació de la seva carera artística, on depura al màxim el seu estil decorativista i afina la sàtira per realitzar un clam pacifista i antifeixista. Coincidint amb el 125 aniversari del seu naixement, he intentat fer una acurada selecció d'aquelles petites obres mestres que publicà entre la tardor de 1936 i la primavera de 1938 a les pàgines de La Vanguardia, acompanyant-ho d'un estudi introductori. Franco, Hitler, Mussolini reben les sàtires més contundents, en una obra que és un cant desesperat a la no violència. Editat per DuxElm, aviat el podreu trobar a les llibreries.

Este otoño llega a las librerías un libro que he preparado sobre una de las figuras más importantes de la caricatura española. Lluís Bagaria (Barcelona, 1882 - La Habana, 1940), fue el caricaturista más popular de la prensa catalana y española de los años veinte y treinta. Autodidacta y bohemio, con su trazo renovó el concepto ilustrativo de la caricatura en la península y creó su propio estilo que fue seguido por muchos dibujantes y humoristas gráficos.
Alcanzó un éxito sin precedentes con sus caricaturas en la prensa de Madrid, hasta que volvió a Cataluña tras el estallido de la guerra civil para dibujar cada día una viñeta en la primera página de
La Vanguardia . Aquella colección de caricaturas constituyen la culminación de su carera artística, donde depura al máximo su estilo decorativista y afina la sátira para realizar un clamor pacifista y antifascista. Coincidiendo con el 125 aniversario de su nacimiento, he intentado hacer una esmerada selección de aquellas pequeñas obras maestras que publicó entre el otoño de 1936 y la primavera de 1938 en las páginas de La Vanguardia, más un pequeño estudio introductorio. Franco, Hitler, Mussolini reciben las sátiras más contundentes, en una obra que es un canto desesperado a la no violencia. Editado por DuxElm, se encontrará pronto en las librerías que valgan la pena.

Comentaris

Franchu ha dit…
Joder quina pasada... Doncs estare al tanto per veure quan apareix a la llibreria, no conec aquest dibuixant, però de ben segur aquest llibre m'ajudara a arreglar aquest fet... té molt bona pinta...

Apa noi... ¡¡¡ABRAÇADOTES!!!
Kap ha dit…
Gràciesn Franchu!
Serà més o menys d'aqui a vint dies o un mes. Per culpa d'aquests dibuixos antifeixistes on posava Franco i tota la seva tropa a caldo, la memòria d'aquest dibuixant fou completament esborrada. Fins als anys vuitanta no es va començar a dibuixar, que durant vint anys fou el caricaturista més popular, més ben pagat (i més cafre)...
Ferran ha dit…
Xapó xapó i xapó, admirable el treball de recuperació de la memòria Kap, això es necessita i no telemerda! A veure si el pillo quan hagi sortit.
Salutacions
Ran
Kap ha dit…
Merci. Ja avisaré...
Franchu ha dit…
Moltes gràcies per les aclaracions Kap, m'has despertat molt la curiositat per aquest autor, espero poder tenir ben aviat el llibre.

Una abraçada,
david ha dit…
Kap. Enhorabuena por tu libro.
Precisamente ahora estoy con el catálogo de Mapfre de Bagaría en el Sol, que supongo conocerás y es magnífico. Me sorprende que la gente no conozca a Bagaría... Es como no saber quién es Picasso... Además, ya hace más de veinte años que se publicó un estudio de Elorza. El problema, creo, es que a los dibujantes de aquí nunca se les ha considerado...
Anònim ha dit…
El otro día revisando en las estanterías de casa me encontré con el libro de Elorza sobre Bagaría. Un genio absoluto. ¿El libro que mencionas está disponible en castellano?

Que una ex-novia de Terrassa se dedicó más a descubrirme el francés que el idioma de Verdaguer xD
rsm ha dit…
Apreciat Jaume,
Els que estimem l'art, i especialment el dibuix, si que coneixem en Bagaria. Llibres com aquest fan molta falta. Tens previst publicar més biografies, o obra temàtica, de dibuixants. Em consta que en saps un "rato".
Cordialment.

Per cert, no hi ha manera de trobar el llibre, però ja ho aconseguiré.
rsm ha dit…
Apreciat Jaume,

Ja he pogut llegir el llibre. És excepcional, pel tema i pel contingut.

En Jaume ha escrit un text concís i farcit de dades molt documentades i amb molta sensibilitat cap a l'autor i cap el tema. Les orientacions per qui vulgui anar més enllà del dibuix són impagables.

Molt recomanable i que guanya pes amb els temps que corren.

Jaume, per quan un altre obra com aquesta, d'algun altre dibuixant?
Cordialment. R.
Anònim ha dit…
Lo que es una caricatura antifascista es ver a que niveles a caído un antiguo lider de los neonazis criminales de CEDADE, Eduardo Homs Gimenez, ahora dedicado a dar clases en aleman y vender locales cutres.

PARTICULAR
Persona contacto, Eduardo Homs Gimenez. Telf 1. 667496280. Telf 2. Horario. todo el dia. Idiomas. español, catalán, alemán, inglés ...
www.emaresme.com/inmueble/?ref=0000992719 - 13k - En caché - Páginas similares
piso en valls en venta, pza. escudelles 1, 60 m2, 2 dormitorios, 2 ...Dormitorios: 2 dormitorios Baños: 2 baños. Datos de contacto. PARTICULAR Eduardo Homs Gimenez. Ver teléfonoTeléfono: +34 934581672. Solicita más información ...
www.inmobiliaria.com/ficha_piso-valls-venta-F33769.htm - 26k - En caché - Páginas similares
Local en VallsInformacion detallada y fotografias. Eduardo Homs Gimenez. ... Local en Valls Oferta de Eduardo Homs Gimenez Referencia: FM-992719 ...
www.fincasmaresme.com/inmuebles.php?ref=0000992719 - 10k - En caché - Páginas similares
Anònim ha dit…
Ete tipo es un pobre diablo en CEDADE, el capitoste es Pedro Varela y Joaquín Bochaca Oriol, un par de homosexuales y paranoicos a la altura del Hitler que los inspira.
Bochaca especialmente es un enfermo mental delirante.
Los nacional revolucionarios debemos estar por encima de estos grotescos patriotas.
Anònim ha dit…
No a la degradación homosexual y pagana nazi.

Franco, presente.
Luisa Ribó ha dit…
Hola, navegando por internet me encuentro con esta publicación, me gustaría tenerla, pero por lo que he podido averiguar está descatalogada. Soy Luisa Ribó Bagaría, bisnieta de Luis Bagaría. Una de tantos nacidos en México, debido al exilio. Ahora vivo en Madrid y quisiera saber si existe algún modo de acceder a la publicación. Enhorabuena por el trabajo de divulgación del trabajo de alguien tan actual y necesario.
noticias ha dit…
guaaa!! me encanta el blog, siempre encuentro temas muy interesantes.

Entrades populars