Tebeosfera

Un nou número de la revista virtual Tebeosfera, que resulta que també és una de les bases de dades sobre historieta i dibuix més grans del món. No hi ha número que no m'hagi d'engiponar alguna cosa... i en aquest número hi he redactat la fitxa d'un historietista que va tocar també tangencialment l'humorisme gràfic, en Josep Serra Massana.
Aquest és el text de difusió d'aquest número:

Te comunico que ayer estrenamos el número 5 de Tebeosfera, la revista web de divulgación e investigación sobre la historieta, número coordinado por Javier Alcázar.
Este número, que se inaugura con un rescate documental de un texto de A. Martín, dos fichas de autores clásicos (Serra Massana, Canellas) y varias fichas sobre tebeos de los años 10 y 20, aporta al corpus documental sobre nuestra historieta tres ensayos sobre el género del horror: una aproximación desde la narratología y su aplicación a la evolución de la industria del cómic, de J. Jiménez Varea, un recorrido diacrónico por las primeras manifestaciones del género en los tebeos españoles hasta 1968, por F.J. Alcázar, y una aproximación a los tebeos de cuentos de hadas desde varias disciplinas por M. Barrero.
Continuaremos con nuevos ensayos sobre el género, sus manifestaciones, series y personajes, construyendo todas las fichas que podamos de los tebeos de horror aparecidos en España, y añadiremos un buen número de entrevistas practicadas a los autores que fueron escribiendo o dibujando estas historias a lo largo del tiempo.



Comentaris

rsm ha dit…
Ja l'he llegit. Obvio l'adjectiu per repetitiu. Excolleix-lo tu mateix.
Només fer una observació, i és que crec haver llegit, fa temps, en l'article de J. Artigas, no sé si és el que tu menciones; on es comentava que Serra Massana no s'havia inspirat en l'estil d'en Junceda, tot i la seves similituds. Ves a saber.

Salut. R.
Kap ha dit…
Això fa de mol mal dir... però les "similituds" d'estil amb Junceda, salten moltes vegades a la vista... Com tu dius, en Jordi Artigas, en un dels textos que esmento en el text, cita un dels néts de Serra Massana, dient: "No recordo quin va ser l'editor que va presentar el meu avi a en Junceda, però que ho va fer perquè l'estil era molt semblant i perquè els editors quen veuen dos dibuixants que són iguals, volen que es coneguin per interessos de feina. Així doncs, tot i que Junceda era una quinze anys més gran que el meu avi van fer amistat. Sentint-se Junceda deixeble artístic del gran Apel·les Mestres, de tant en tant anava al passatge Permanyer, on vivia Apel·les Mestres a visitar-lo, i un dia en una d'aquestes tertúlies editorials, en Junceda va demanar el meu avi que l'acompanyés a presentar els seus respectes al gran mestre, així és com Serra Massana va conèixer al polifacètic senyor." Artigas afegeix: "Queda clar que tant Junceda com Serra Massana tenien al patriarca Apel·les Mestres com a mestre."
Dic jo, que de ben segur la influència d'Apel.les Mestres en tots els dibuixants catalans de principis de segle s'havia de fer notar: era una presència enèrigica i profunda. Però en el cas de Serra Massana, (coma passa amb Xirinius i Batllori Jofré) no es pot negar la proximitat molt més marcada a l'estil de Junceda...
rsm ha dit…
Polèmica tancada. Mercès. Salut. R.
Kap ha dit…
No, no la tanquem!
Polèmica és discussió, és aport d'idees, és intercanvi d'informació...
Per tant, polemitzem!, fem-ho, que tots hi sortirem guanyant, no?
rsm ha dit…
Bé la teva resposta es prou documentada i si es considera l'edat i qui publicà primer, sembla prou clar que fou Serra Massana qui podia haver estat influit per Junceda. La meva suposició es basava en la meva memòria, dolenta, d'una lectura d'un article que dec haver perdut en els meus arxius.
Per cert la teva entrada, "La memòria dels dibuixants", és d'antologia. Ja hi he deixat el meu comentari. R.
Nota: A Serra Massana li tinc una especial simpatia per la coincidència en els dos cognoms. Fet que m'ha portat a algunes anècdotes, totes positives.

Entrades populars