Cesc


El Palau Robert organitza l'exposició 'La força d'un traç', dedicada a un del grans referents de l'humor gràfic català de la segona meitat del segle XX, en Cesc.

La mostra sobre Francesc Vila i Rufas (Barcelona, 1927 – 2006), més conegut com a Cesc, és a l’espai de les Cotxeres del Palau Robert (Passeig de Gràcia amb Diagonal), s’obrí al públic ahir i es podrà visitar fins al 2 de març de 2008. Coincideix amb el primer aniversari de la seva mort.

Cesc ha exercit un mestratge clar sobre els humoristes gràfics catalans, n'ha esdevingut un referent com a dibuixant compromès i lluitador, amb un dibuix vigorós, expressiu i espontani. El comissari de l’exposició ha estat el tambè dibuixat Toni Batllori, que actualment il·lustra amb les seves tires la secció de política del diari La Vanguardia.



Cito el text de presentació de la web del Palau Robert:
L’exposició pretén captar l’essència de l'obra de Cesc, i deixar que d'una manera natural es pugui explicar per ella mateixa, sense cap pretensió ni cronològica ni d'exhaustivitat. Com a fil conductor s’utilitza una de les constants del seu món: els blocs d'edificis, que són una mostra, segons els ninotaire, de la prepotència i l'estupidesa del poder. Les dues cares dels edificis mostren les dues vessants de l'artista: la del comunicador (humorista gràfic, cartellista, dibuixant publicitari), que és la més coneguda, i la del pintor, la dèria de la seva vida.

Cesc va ser el primer dibuixant del diari Avui, on va publicar un acudit diari durant una dècada. També va col·laborar al Diari de Barcelona, El Correo Catalán i Tele/eXprés, en revistes catalanes i espanyoles, com ara Cavall Fort, Serra d'Or, Catalunya Música, Hermano Lobo, Por Favor, i en publicacions internacionals: Paris Match, Punch, Le Rire, Esquire, Harper's...La seva obra també s’ha difós en llibres com ara La Costa Brava, Gargots, Tics del país, Els captaires d’en Cesc, No som res, Arriba Spain, La autèntica història de Catalunya, Desarrollo y desarrollados S.A., No és broma, Guia de ciutadans anònims...

Entre les moltes exposicions de Cesc que sha'n exhibit a Catalunya, cal destacar l'organitzada per la Caixa de Catalunya el 1986 amb el nom “Història d'un país, i la mostra antològica que l'Institut de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona va presentar el 2001 al Palau de la Virreina amb el títol “Consciència gràfica d'un país. De l'acudit periodístic a la pintura”. També va donar a conèixer les seves creacions artístiques a ciutats com Amsterdam, Caracas, Cincinnati, Düsseldorf o Basilea.

Pel que fa als guardons rebuts, cal fer esment del Premi Internacional de Dibuix Ynglada-Guillot (1961), Premi Ciutat de Barcelona de Dibuix (1970), Premi L'Il·lustrador d'or (1994), la Creu de Sant Jordi de la Generalitat (1995) i El Premi d’Honor Gat Perich (1997)


Per más informació, podeu llegir la nota a Vilaweb, La Vanguardia, o Avui.


El Palau Robert organiza la exposición 'La força d'un traç', dedicada a uno de los grandes referentes del humor gráfico catalán de la segunda mitad del siglo XX, Cesc.

La muestra sobre Francesc Vila i Rufas (Barcelona, 1927 – 2006), más conocido como Cesc, está en el espacio de les Cotxeres del Palau Robert (Passeig de Gràcia con Diagonal), se abrió ayer al público y se podrá visitar hasta el 2 de marzo de 2008. Coincide con el primer aniversario de su fallecimiento.

Cesc ha ejercido un maestrazgo claro sobre los humoristas gráficos catalanes, convirtiendose en un referente como dibujante comprometido y luchador, con su trazo expresivo vigoroso y espontáneo. El comisario de la exposición ha sido el también dibujante Toni Batllori, que actualmente col.labora en la sección de política del diario La Vanguardia.

Para saber más, os recomiendo las notas de La Vanguardia, o Abc.

Comentaris

Anònim ha dit…
Al cel sigui, quin tros de filòsof i de persona el cesc. Un monument li haurien de fotre -tot i que no sé si li agradaria gaire-. Salut!
Franchu ha dit…
Doncs moltes gràcies per avisar KAP, segurament hi vagi la setmana vinent després de l'estres postcomilonesnadalenques... Tu hi has anat ja? SI no podriem quedar i anar plegats, que et sembla?

Apa-li, ¡¡¡una abraçadota enorme!!!
Roger Seró ha dit…
Ei en Cesc!! El recordo de llegir els Cavall Fort (no meus sinó del meu pare...) molt genuï!

Gràcies per contestar i ja em va bé ja que em fotis sermó, jo tot el que siguin consells els escolto.

Pel que fa al meu bloc ja veurem si m'animo a continuarl-lo, de moment el profe ens ha dit que li donem ja una forma determinada i que li enviem una memòria del projecte. Jo suposo que faré això, acudits de l'actualitat, una mica de comentari, també parlaré d'autors - batllori, tú ;)... - i potser fins i tot una mica d'història de l'humor als diaris o gràfic en general... qui sap.

Per cert, molt bo el vídeo de quim vila, ja l'havia vist alguna vegada.. m'encanta aquest humor.

fins aviat!
Kap ha dit…
Ran: Sí, jo primer el vaig conèixer com a dibuixant d'humor (excel.lent) i desprès, com a persona (millor encara). És cert que mereix un monument (i dels grossos) i que ell s'enrojolaria tot tímid...

Franchu: Sí, ja hi he anat, però no em farà res tornar-hi i tornar-hi i tornar-hi...

Roger: A veure aquest bloc teu cap on va...

Entrades populars