Papitu

Un nou luxe –el tercer!– editat per Efadós.

Després dels volums dedicats a Cu-cut! i L'Esquella de la Torratxa, arriba Papitu, una revista extraordinaria analitzada per un equip de luxe, que he tingut el plaer de dirigir i coordinar: Josep Maria Cadena, Lluís Solà i Dachs, Albert Rossich, Joan Manuel Soldevilla, Sebastià Roig, Jordi Riera, Maria Dasca, Jaume Collell, Jordi Farré i Jordi Clapés.

Papitu (1908-1937) Sátira, erotisme i provocació, 216 pàgines on hi recuperem el nostre patrimoni satíric més desenfadat.


La revista Papitu, fundada el 1908 pel dibuixant, pintor i crític d’art Feliu Elias, Apa, és una de les més emblemàtiques del panorama periodístic català. Fou un catalitzador de les inquietuds d’artistes i escriptors, i esdevingué un revulsiu polític, social i cultural de la Catalunya de principis del segle XX. Va fer de la transgressió i la provocació la seva bandera incomodant la moral de l’època i combatent la censura. Va abocar-se tant a la llibertat en tots els aspectes de la vida que acabà obrint-se a l’erotisme, que fou una de les claus de la seva popularitat. Amb el talent d’alguns dels millors escriptors i dibuixants del seu temps, durant gairebé trenta anys va convertir-se en la portaveu de l’alegria i la despreocupació, i va passar al paper la frivolitat que es vivia a Barcelona, especialment al Paral·lel i als seus cabarets.

En la col·lecció de Papitu hi descobrim els artistes que van marcar l’avantguarda artística catalana del segle XX: Isidre Nonell, Manuel Humbert, Xavier Nogués, Josep Aragay, Juan Gris, Pau Gargallo, Joan Colom, Josep Maria Junoy o Francesc Labarta. També alguns dels dibuixants de premsa més revolucionaris del nostre periodisme: Apa, Tísner, Pere Calders, Urda, Muntañola, Arturo Moreno, Cabrero Arnal, Passarell, Bon, Roca, Opisso o Junceda.

Papitu fou confeccionat per un equip d’escriptors i periodistes d’allò més eclèctic. Entre els seus collaboradors literaris es troben els homes que van donar forma al Noucentisme o que van consolidar la Mancomunitat, com Josep Carner, Jaume Bofi ll i Mates o Eugeni d’Ors, al costat de periodistes de pedra picada com Manuel Fontdevila, Ferran Canyameres o Màrius Aguilar; gent de la faràndula com Joaquim Montero, Amichatis o Joan Misterio, i personatges inclassifi cables com Ramon Raventós, Rafael Moragas o Francesc Pujols.


Cadena Ser

Comentaris

Tot Barcelona ha dit…
Molt bé lo tengo en cuenta.
Urda me tiene comido el seso. En algunos dibujos su linea es Art Decó.
He tenido la posibilidad de adquirir uno de ese estilo y se me fue de las manos porque se lo habían llevado momentos antes.
Salut
Kap ha dit…
Si senyor, Urda tiene su aquel... per sort no és difícil, de tant en tant trobar-ne algun...
rsm ha dit…
Serà cert el que em vares dir ara fa temos. Poc a poc es va fent feina per posar tots aquests artistes al dia. L'enhorabona un altre cop.

Entrades populars