Digitalització

« Chaque génération, du reste, adopte une manière de caricature politique. Cette manière, relevant autant de la vie courante que de l'art, sombre en même temps que la génération qui la vit naître. Elle est aussi éphémère que les hommes qu'elle caractérisait. »

Una de les coses que passa amb les noves tecnologies és la cada cop creixent digitalització de fons de biblioteques de tot el món. I això està d'allò més be pels que ens agrada accedir a aquests documents. L'altre dia, navegant, vaig arribar a la pàgina de l'Internet Archive, on tenen una interessant col·lecció de documents. Entre ells, un exemplar de l'interesant llibre La Caricatures et les caricaturistes d'Emile Bayard (Delagrave, Paris, 1913), amb gairebé 400 pàgines per on per on desfilen Daumier, Gavarni, Töpfer, Monnier, Decamps, Grandville, Traviés, Giraud, Cham, Grevin, Draner, Henriot, Gill, Forain, Willette, Petit, Barie, Léandre, Caran d'Ache, Steinlen, Robida, Bac, Guillaume, Crafty, Léonnec, Sahib, Somm i Morin. Jo em vaig gastar, fa un temps, els meus calerons per comprar-me un exemplar d'aquest llibre, que no és gaire corrent. Segurament me'ls tornaria a gastar; prefereixo la calidesa del paper a la fredor de la pantalla. Però val la pena que es vagin posant a l'abast de tothom documents tan interessants com aquest, cosa que segurament deu posar dels nervis els llibreters de vell.
Aquí el podeu descarregar en pdf en color, i en altres sistemes, com pdf en blanc i negre, FlipBook, una nova versió del FlipBook, FullText, i DjVu, que és igual que el FlipBook, però en francès.


Una de las cosas que pasa con esto de las nuevas tecnologías, es la creciente digitalización de fondos de bibliotecas de todo el mundo. El otro día, tropecé con la página de Internet Archive, donde hay una interesante colección de documentos. Entre ellos, un ejemplar del interesante libro La Caricatures et les caricaturistes de Emile Bayard (Delagrave, Paris, 1913), en el que a lo largo de sus casi 400 páginas se encuentran semblanzas de Daumier, Gavarni, Töpfer, Monnier, Decamps, Grandville, Traviés, Giraud, Cham, Grevin, Draner, Henriot, Gill, Forain, Willette, Petit, Barie, Léandre, Caran d'Ache, Steinlen, Robida, Bac, Guillaume, Crafty, Léonnec, Sahib, Somm y Morin. Yo me gasté, hace ya un tiempo, algún dinerito en comprarme un ejemplar, por cierto, no hay muchos, de éste libro. Seguramente me los volvería a gastar, pues prefiero la calidez del papel a la frialdad de la pantalla. Pero vale la pena que estos documentos estén al alcance de la mano de todo el mundo, cosa, por otro lado que debe poner de los nervios a los libreros de viejo...
Aquí
se puede descargar el pdf en color, y en otros sistemas como pdf en blanco y negro, FlipBook, otra versión del FlipBook, FullText, y DjVu, que es igual que el FlipBook, pero en francés.


Comentaris

Anònim ha dit…
God bless internet. això també mola: http://www.proverbia.net/citasautor.asp?autor=751&page=2
salut!
Ran
Kap ha dit…
Sí senyor. Si t'interessen les cites del gran Perich:
http://web.jet.es/fia/idiota/perich.html
http://members.fortunecity.es/gatodehank/perich.htm
http://www.clubrichdad.com/foros/3958-frases-jaume-perich-muuuyy-bueno.html
http://acertijosymascosas.com/frases-humoristicas-de-el-perich/
http://webalia.com/EP/reir/datos/a5657.html

Entrades populars