14 de abril + 1

Avui és 15 d'abril. Per tant fa 77 anys i un dia que es va proclamar la República Catalana dins la Federació Ibèrica. La figura del Rei era intocable a la premsa de l'època (gairebé com ara), vigilada per una censura ferotge, i les al.lusions a la corona i al moviment republicà havíen de ser molt subtils. Com a mostra la vinyeta publicada a la coberta de L'Esquella de la Torratxa pocs dies abans del 14 d'abril, amb motiu de les eleccions: una mona de pasqua amb dos enormes ous de xocolata cobertes amb un barret frigi amb la llegenda "La mona d'aquest any. Com poden veure, sols hi ha dos ous, però son grossos."
Uns pocs dies després ja es podien publicar caricatures d'Alfons XIII, cosa prohibida fins aleshores als ninotaires del moment (gairebé com ara). Aquest ninot d'en "Picarol" és un dels més suaus dels que es varen dedicar a l'ex-rei...


Hoy es 15 de abril. Por lo tanto hace 77 años y un día que se proclamó la República en España. La figura del Rey era intocable (casi como ahora) en la prensa de la época, vigilada por una feroz censura, por lo que las alusiones a la corona y al movimiento republicano tenían que ser muy subtiles. Para muestra esta viñeta publicada en la portada de L'Esquella de la Torratxa pocos días antes del 14 de abril, con motivo de las elecciones: una mona de pascua con dos enormes huevos de chocolate tocados con el gorro frígio y el pie "La mona d'aquest any. Com poden veure, sols hi ha dos ous, però son grossos". ("La mona de este año. Como pueden ver, solo hay dos huevos, pero son grandes"; la "mona" es una tradicion catalana que consiste en un pastel adornado con huevos de chocolate que se regala a los niños por pascua) A buen entendedor...
A los pocos días ya se podían publicar caricaturas de Alfonso XIII, cosa hasta el momento totalmente vetada a los dibujantes satíricos (casi como ahora). Este dibujo de cubierta, hecho por "Picarol", es una de las más suaves dedicadas al ex monarca.

Comentaris

Ferran ha dit…
No ha canviat massa la cosa no, quina llàstima. De totes formes, tot i la subtilesa i la poètica del dibuix no deixa de tractr a Alfons 13 de lladre...visca la república, espero veure-la un dia
Salut Kap, espero que estiguis bé
rsm ha dit…
Jaume,
Ets únic recordant-nos efemèrides. Llàstima, hauria estat interessant veure on estariem ara, i com, si aquesta República Catalana hagués estat realitat.
Salutacions. Ramon.
Anònim ha dit…
Els límits de la llibertat d'expressió, gran tema.
Tot i que avui en dia, els més perillosos, no són els monarques (un matrimoni acomodat amb uns fills molt ben col·locats) sinó els monàrquics (una casta que vol exercir el poder en exclusiva).

Per cert, aniràs al Saló del Còmic? Jo segurament no, seré lluny de Barna.
Franchu ha dit…
¡¡¡VISCA LA REPÚBLICA CATALANA!!!
Kap ha dit…
Ran: Mira, a mi tambè em faria gràcia veure aquesta República...

Rsm: Tu també fas una tasca de recuperació, però darrerament has perdut embrenzida. Sí que hauria estat interessant veure come stariem ara si la República hagués estat realitat... però hi ha tantes coses quhauria estat interessant de veure (com per exemple si el primer dibuixant del Regió 7 hagués continuat dibuixant, no?)

Intel.lectual: Sí, això n'està ple de grans temes... Aniré pel Saló, llàstima que no puguis treure-hi el nas...

Franchu: Veig que no t'estàs de res... Visca!

Entrades populars