Jornades sobre l’humor iberoamericà a Barcelona

Durante toda la semana que viene, la Casa Amèrica Catalunya (c/Córsega, 299) organiza unas jornadas sobre el humor iberoamericano, con la presencia de importantes especialistas y profesionales del humor como son Ziraldo, Vladdo, El Fisgón, Forges, Britto, Horacio Altuna, Andrés Cascioli, Carlos Núñez Cortés (de Les Luthiers), Sebastián Masana, Márius Serra y Agustín Sánchez González, entre otros. Se homenaheará a Fontanarrosa y al fundador de Les Luthiers, Gerardo Massana, se hablará del humor mexicano, cubano y argentino, y de publicaciones emblemáticas de estos y otros países y se proyectarán películas relacionadas con el tema. Además, el lunes no nos podemos perder la oportunidad de ver el documental Artesanos del humor, de David Orejas, dónde se realiza una visión panorámica del estado del humor gráfico español, con la participación de Toni Batllori, Miquel Ferreres, Máximo, Gallego y Rey, Forges, José Luís Martín, Oscar Nebreda, Monteys, y Bernet, además de contar con Andreu Buenafuente, José Corbacho, o Diego Galán como invitados especiales.

Nada, os dejo el programa de las Jornadas, pues todo vale mucho la pena.

Dilluns, 26 de novembre
Jornades sobre l'humor iberoamericà: "Humor gràfic"

17:30h
Inici de les Jornades sobre l’humor iberoamericà organitzades per Casa Amèrica Catalunya. Durant tota la setmana, humoristes gràfics, cantants, poetes, actors, periodistes, tots ells referents de l’humor a l’Amèrica Llatina i l’estat espanyol, aborden la importància del riure com a eina eficaç en la tasca d’apropar cultures i reflectir, alhora, la realitat política i social en la qual es genera.

17:30h
Inauguració de les jornades per Antoni Traveria, director general de Casa Amèrica Catalunya.

17:45h
Record al dibuixant, escriptor i periodista argentí Roberto Fontanarrosa, mort fa uns mesos. Amb intervencions d’Antoni Traveria i Horacio Altuna, president de l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya. (APIC).

18:00h
Ponència inaugural a càrrec de l’humorista gràfic espanyol Antonio Fraguas, “Forges”.

18:20h

Sessió sobre l’humor gràfic amb intervencions d’Andrés Cascioli (Argentina), fundador, en plena dictadura, de la revista “Humor Registrado”, símbol de la llibertat d’expressió; Vladimir Flórez, “Vladdo”, (Colòmbia), creador d’Aleida, personatge femení que simbolitza la lluita per la igualtat de la dona; Ziraldo Alves (Brasil), creador de personatges molt populars al seu país com Pererê i Menino Maluquinho, i Rafael Barajas, “El Fisgón” (Mèxic), fundador, director i col·laborador de les revistes d’humor polític “El Chahuistle” y “El Chamuco”.

20:00h

Projecció del documental “Artesanos del Humor” (Espanya, 2006, 65´). Film presentat pel seu director, David Orejas.

Lloc: Casa Amèrica Catalunya. c/ Còrsega, 299. Barcelona
Entrada lliure

Dimarts, 27 de novembre
Jornades sobre l'humor iberoamericà: "Humor: accents i matisos"

18:00h
En el marc de les Jornades sobre l’humor iberoamericà, sessió dedicada a l’humor, accents i matisos.

18:00h
Intervencions de Vladimir Flórez, “Vladdo” (Colòmbia), humorista gràfic; Mario Casartelli (Paraguai), cantant, poeta i humorista que dirigeix la tasca cultural de l’Associació Paraguaia-Cubana de
Cultura José Martí; Luis Britto (Veneçuela), escriptor i investigador, premi nacional de literatura i expert en temes d’humor; Jorge Esmoris (Uruguai), actor i director teatral, autor de l’obra “Esmoris presidente”, espectacle que van presenciar, només a l’Uruguai, més de 60.000 espectadors; i l’escriptora i periodista catalana Mercedes Abad com a moderadora de la taula rodona.

19:45h
Projecció de la pel·lícula “La muerte de un burócrata” (Cuba, 1966, 85’) de Tomás Gutiérrez Alea.

Lloc
: Casa Amèrica Catalunya. c/ Còrsega, 299. Barcelona
Entrada lliure

Dimecres, 28 de novembre
"Els acords de la Cimera Iberoamericana de Xile", per Enrique Iglesias

16:30h
El Secretari General Iberoamericà, Enrique Iglesias, explicarà els acords adoptats durant la XVII Cimera Iberoamericana celebrada a Santiago de Xile del 8 al 10 de novembre passats.

Presentació de l’acte a càrrec de Narcís Serra, president de la Fundació CIDOB, i d’
Antoni Traveria, director general de Casa Amèrica Catalunya.

Lloc: Casa Amèrica Catalunya. c/ Còrsega, 299. Barcelona
Entrada lliure limitada a l’aforament de la sala.

Dimecres, 28 de novembre
Jornades sobre l'humor iberoamericà: "De Cantinflas als Huevo Cartoon".

18:00h
En el marc de les Jornades sobre l’humor iberoamericà, sessió titulada “De Cantinflas als Huevo Cartoon”, dedicada a l’humor a Mèxic i la capacitat del poble mexicà per, a través de l’humor, generar respostes davant les adversitats.

18:00h
Intervencions d’ Agustín Sánchez González, escriptor, historiador i periodista, un dels més importants investigadors de la caricatura a Mèxic; Miguel Arroyo, autor del treball d’investigacióEl humor y los estudios de génerosobre la masculinitat de l’home mexicà; Rafael Barajas, “El Fisgón”, humorista gràfic fundador, director i col·laborador de les revistes de humor polític El Chahuistle y El Chamuco; Luis Britto (Veneçuela), escriptor i investigador, premi nacional de literatura, expert en temes d’humor i autor d’un assaig sobre Mario Moreno, Cantinflas; i l’actriu i cantant mexicana Astrid Hadad com a moderadora.

19:45h

Projecció de la pel·lícula “El rey del barrio” (Mèxic, 1950) de Gilberto Martínez Solares i protagonitzada per Germán Valdés, “Tin Tan”.

Lloc
: Casa Amèrica Catalunya. c/ Còrsega, 299. Barcelona
Entrada lliure


Dijous, 29 de novembre
Jornades sobre l'humor iberoamericà: "El riure, la distància més curta"

18:00h
En el marc de les Jornades sobre l’humor iberoamericà, sessió titulada “El riure, la distància més curta”, sobre el paper que juga l’humor en les relacions humanes i en contexts de diversitat.

Intervencions d’Horacio Altuna (Argentina), dibuixant, il·lustrador i president de l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya. (APIC); Mario Casartelli (Paraguai), cantant, poeta i humorista que dirigeix la tasca cultural de l’Associació Paraguaia-Cubana de
Cultura José Martí; Edwin Pérez (Bolívia), periodista expert en temes d’immigració, i Astrid Hadad (Mèxic) com a moderadora.

19:45h
Projecció de la pel·lícula “Cine Negro” (Argentina, 2006) de Mariana Wenger, sobre els personatges creats per Roberto Fontanarrosa, escriptor, humorista i periodista de Rosario (Argentina).

Lloc: Casa Amèrica Catalunya. c/ Còrsega, 299. Barcelona
Entrada lliure

Divendres, 30 de novembre
Jornades sobre l’humor iberoamericà:
"Les Luthiers, quatre dècades sense decaure”

18:00h
Darrera sessió de les Jornades sobre l’humor iberoamericà, dedicada als 40 anys de trajectòria del grup musical i humorístic argentí Les Luthiers.

18:00h
Carlos Núñez Cortés
, membre de Les Luthiers, presenta el seu llibre “Los juegos de Mastropiero”. Amb intervencions, també, de Leandro Devecchi, il·lustrador del llibre; Manuel Fernández-Cuesta, editor de Península, segell en castellà del Grup 62; i Màrius Serra, escriptor, traductor literari i periodista català, inspirador –a través del seu llibre “Verbàlia”– d “Los juegos de Mastropiero”.

19:15h
Acte d’homenatge a Gerardo Masana, arquitecte i músic argentí, nét de catalans, fundador fa 40 anys de Les Luthiers.

Amb intervencions de Sebastián Masana (Argentina), periodista, cineasta i escriptor, fill de Gerardo Masana i autor del llibre “Gerardo Masana y la fundación de Les Luthiers”; Carlos Núñez Cortés, membre de Les Luthiers, i Màrius Serra, escriptor, traductor literari i periodista català

20:30h
Cloenda de les jornades

Lloc
: Casa Amèrica Catalunya. c/ Còrsega, 299. Barcelona
Entrada lliure

Comentaris

Anònim ha dit…
Pozuelo de Alarcón, la Venecia madrilé (Forges dixit)

Entrades populars