Humoràlia


Aquest cap de setmana es celebra a Lleida la biennal Humoràlia. Del 27 d'abril a l'1 de maig, el Pavelló de Vidre, a la Fira de Lleida, acull la cinquena edició d'aquesta Biennal Internacional d'Humor de Catalunya, una celebració ja adulta i consolidada. Aquesta edició, es donarà més presència al còmic i a la il·lustració amb exposicions, tallers i trobades i es recupera el seu format inicial bo i concentrant la celebració de totes les exposicions i actes en un mateix espai durant aquests cinc dies.
Jo hi tinc alguna cosa a veure, perque m'he encarregat de l'exposició que recorda un important ninotaire de casa nostra, en Tísner. Bé, he fet la recerca i he preparat la selecció d'imatges en el marc d'una investigació més amplia que estic fent, però en Txapis és qui s'ha encarregat del muntatge físic de les peces. És una de les exposicions que es poden veure al recinte del Pavelló de Vidre, però no pas la única: Itàlia és el país convidat d'aquesta edició i es podrà veure un recull representatiu del panorama actual de l'humor gràfic i la il·lustració d'aquest país realitzat per l'Associazione Culturale 'lo Scrigno dell'arte'. I a banda de Tísner, s'homenatja un altre personatge cabdal de la cultura catalana, en Joan Brossa.
Pel que fa a la resta d'exposicions, s'hi pot veurela de "Los inventos del TBO" del Col.legi d'Enginyers Tècnics, que un cop finalitzat Humoràlia es traslladarà al Parc Científic i Tecnològic de Gardeny; "Dones creadores i l’art de la caricatura", una selecció d’obres de 33 il·lustradores i caricaturistes de 20 països diferents; "Víctor Rivas", espai dedicat a aquest il·lustrador gallec; "RIP", dibuixos de la darrera publicació de l’humorista gràfic Ermengol Tolsà (impulsor d'aquesta moguda, juntament amb altres dibuixants i entranyables companys lleidatans, com en Marçal i en Txapis) i l’escriptor Xavier Macià; "Per una vida sense maltractaments", una col·lecció sobre la violència de gènere vistta des del punt de vista de l'humor gràfic; i una selecció de les obres presentades al "Concurs d'humor del Col·legi d'Enginyers Tècnics".
Humoràlia, a més, habilitarà un mur perquè tothom qui vulgui hi pugui deixar la seva empremta, ja sigui en forma d'il·lustració o còmic. També acollirà Comic-on, la primera concentració de còmic de Lleida, oferirà un curs d'iniciació al còmic a càrrec de Víctor Rivas, les presentacions de diversos llibres d'humor gràfic (els de David Vela, Omar Pèrez) i signatures d'autors variats (Bergé, Ermengol...) i diversos dibuixants que faran caricatures 'in situ'.
Val la pena no perdre-s'ho, oi?

Comentaris

david ha dit…
Me quedé con las ganas de que me hicieras una caricatura...
Un saludo
Kap ha dit…
Nunca es tarde si la nariz es buena...

Entrades populars