Premi Gat Perich


Els humoristes gràfics Carles Romeu (Romeu) i Ricardo Martínez (Ricardo) han estat els guanyadors del Premi Internacional d'Humor Gat Perich d'aquest any; el primer, pel conjunt de la seva trajectòria, i el segon, per la tasca feta al llarg de l'últim any en l'acudit diari d'El Mundo i en les caricatures setmanals al mateix rotatiu. El premi, corresponent a la 16a edició, ha estat atorgat per un jurat integrat per representants dels diaris Avui, El Punt, ABC, Ara, El Mundo, El País, El Periódico, Público i La Vanguardia.



Carles Romeu era amic del desaparegut Jaume Perich –en honor del qual es va instituir el premi– i, juntament amb Tom, va treballar amb ell en programes televisius com 'Tres i l'astròleg' o 'Filiprim'. Nascut el 1947, és un històric de l'humor gràfic de la Transició, i creador de personatges com el nen Miguelito o Betty.
Romeu va començar a publicar a la revista Nueva Dimensión a principi dels anys setanta, i els seus dibuixos –de traç fi i elegant i subtil sentit de la ironia– van aparèixer a algunes de les revistes més rellevants de l'època, com Fotogramas, Bocaccio, Por Favor, Triunfo, Interviú o National Show. Juntament amb Tom, va dirigir la revista Mata Ratos i va formar part de l'equip fundador de la revista El Jueves. Romeu també va publicar un acudit diari a El País des dels seus inicis fins al 31 de desembre del 2009, en què el rotatiu va cancel·lar la seva col·laboració. Uns mesos abans, la Federació de Comunitats Jueves d'Espanya va manifestar la seva protesta per un acudit sobre la política israeliana, que va qualificar d'“antisemita”.



Pel que fa a Ricardo, va néixer a Xile el 1956, però va arribar a Madrid el 1969. El 1981 va marxar a Miami, on va treballar al Miami News i The Miami Herald; de fet, el seu estil gràfic està molt influït per l'escola d'humor gràfic nord-americana. Ricardo va començar a publicar acudits polítics a El Mundo el 1990 –inicialment amb guions de Nacho–, i també ha estat creador de la sèrie 'Goomer'.

Els Premis Internacionals d'Humor Gat Perich van néixer el 1996 en memòria de l'humorista gràfic Jaume Perich, mort l'1 de febrer de l'any anterior als 53 anys. El dibuixant Fer, gran amic de Perich, va ser el principal impulsor dels guardons, que des del principi van comptar amb el suport de la família de l'humorista. La primera edició del premi va recaure en el dibuixant francès Plantu, i des de llavors l'han rebut humoristes com Miguel Gila, Andreu Buenafuente, Pepe Rubianes i el Tricicle, a més de dibuixants com Krahn i Gin (a títol póstum), El Roto, Wolinski, Antonio Mingote, Forges, Toni Batllori, Miquel Ferreres, Gallego y Rey, Fer, Kim, Máximo, Muntañola, Marjane Satrapi, Kap i Quino.


La mateixa info explicada a El Punt, Avui i Ara.

Los humoristas gráficos Carlos Romeu y Ricardo han sido los ganadores del Premio Internacional Gat Perich de este año, el primero, por el conjunto de su trayectoria, y el segundo, por la labor realizada a lo largo del último año en el chiste diario de El Mundo y en las caricaturas semanales en el mismo rotativo. El premio, correspondiente a la 16 ª edición, ha sido otorgado por un jurado integrado por representantes de los diarios Avui, El Punt, ABC, Ahora, El Mundo, El País, El Periódico, Público y La Vanguardia.

Carlos Romeu era amigo del desaparecido Jaume Perich -en honor del cual se instituyó el premio- y, junto con Tom, trabajó con él en programas televisivos como Tres i l'astròleg o Filiprim. Nacido en 1947, es un histórico del humor gráfico de la Transición, y creador de personajes como el niño Miguelito o Betty.

Romeu comenzó a publicar en la revista Nueva Dimensión a principios de los años setenta, y sus dibujos -de trazo fino y elegante y sutil sentido de la ironía- aparecieron en algunas de las revistas más relevantes de la época, como Fotogramas, Bocaccio, Por Favor, Triunfo, Interviú o National Show. Junto con Tom, dirigió la revista Mata Ratos y formó parte del equipo fundador de la revista El Jueves. Romeu también publicó un chiste diario en El País desde sus inicios hasta el 31 de diciembre de 2009, en que el rotativo canceló su colaboración. Unos meses antes, la Federación de Comunidades Judías de España manifestó su protesta por un chiste sobre la política israelí, que calificó de "antisemita".

En cuanto a Ricardo, nació en Chile en 1956, pero llegó a Madrid en 1969. En 1981 marchó a Miami, donde trabajó en el Miami News y The Miami Herald, de hecho, su estilo gráfico está muy influido por la escuela de humor gráfico estadounidense. Ricardo comenzó a publicar chistes políticos en El Mundo en 1990-inicialmente con guiones de Nacho-, y también ha sido creador de la serie Goomer.

Creado por el dibujante Fer y la familia de Perich, el premio Gat Perich otorga desde 1996 para reconocer los profesionales del humor.

Nos lo cuentan en Abc o El Mundo.

Comentaris

Sergi ha dit…
Ja era hora...Visca en Perich, visca l'humor i visca en Romeu. Ens veiem el dia 18 !!!!
Gómez Naharro ha dit…
Me uno a tu enhorabuena a ambos.
Un abrazo a los dos y otro para ti, Jaume.
Miguel Ángel

Entrades populars