Xavier Gosé

Catalunya ja ho té, això; a vegades sembla que el que no passa a Barcelona, no existeix. He trigat molt a assabentar-me d'aquesta exposició, i mira que val la pena! Fins el 28 de setembre, al Centre de Documentació i Museu Textil de Terrassa (C/ Salmeron, 25), una exposició ben interessant sobre un dels principals dibuixants catalans de principis de segle. "Xavier Gosé (1875-1914) De la Barcelona dels Quatre Gats al París elegant" és un recorregut per la vida i l'obra d'aquest artista d'orígen lleidatà que triomfà al Paris de la Belle Époque i dibuixà en algunes de les principals publicacions de l'època. Procedent del Museu Morera de Lleida (que serva una bona part del patrimoni d'aquest artista), produïda per l'Ajuntament d'aquesta ciutat i la Diputació de Barcelona, el comissari de la mostra ha estat Albert Velasco, i aquí es pot veure una petitissima geleria d'imatges de l'exposició.
Val la pena descobrir i reivindicar aquest artista que es va formar amb Josep lluís Pellicer, s'estrenà el 1895 a L'Esquella de la Torratxa, i triomfà a les principals revistes europees de la primera dècada del segle XX.

La seva obra (...) li va garantir l’èxit, basada en un estil molt peculiar, clarament avançat al seu temps, i que preludia un llenguatge que no arribà a conèixer, l’Art Déco, la data d’inici del qual s’ha situat el 1925, deu anys després de la mort del genial artista lleidatà.

Van publicar els seus dibuixos revistes com La Gazette du Bon Ton, L’Assiette au Beurre, Le Rire, Le Frou-Frou, Cocorico, Femina o La Vie Parisienne, a part de les alemanyes Jugend o Simplicissimus, el que li portà èxit, prestigi i diners. Col·laborà també amb Mundial Magazine, una revista editada en castellà a París, el director literari de la qual era Rubén Darío. La competència en aquest ambient de la il·lustració parisenca era duríssima, ja que existien a la ciutat extraordinaris dibuixants de renom internacional, com Cappiello, Forain, Steinlen, Guillaume, Caran d’Ache, Paul Iribe, Vallotton, Galanis, Camara, etc.

©Xavier Gosé / Museu Jaume Morera


Comentaris

rsm ha dit…
Ahir vaig anar-hi. SUBLIM.
Jo ja coneixia els dibuixos d'haver-los vist a Lleida, però no coneixia la seva època primerenca.
VAL EL VIATGE, a més hi ha alguna altre sorpresa al museu en les altres exposicions: originals d'Alexandre el Riquer i , pels que gaudim amb l'art, al costat mateix hi ha el Castell amb el museu de Terrassa. Vosaltres mateixos, m'ho agraireu. (i que consti que no soc de Terrassa).
R.
david ha dit…
Muy intersante ¿sabes si hay catálogo de la exposición?
Saludos
rsm ha dit…
Para "david" (amb permís de Kap).
No hay catálogo de la exposición. Hay un tríptico sencillo que acompaña la exposición y, a la entrada de la exposición y a disposición de los visitantes, hay un par de folios que explican los textos en catalán que aparecen en la misma.
Evidentemente lo mejor es la exposición. Saludos, R.
Kap ha dit…
R. Veig que se m'has avançat, perque jo encara no hi he anat... però m'alegra que ho hagis disfrutat tant!

David: Ya ves que no hay catálogo, pero, como se trata de las obras procedentes del Museu Morera de Lleida, que ya han hecho varias exposiciones sobre Gosé, te recomiendo el catálogo que editaron en Madrid con la fundación Mapfre:
http://www.loring-art.com/html/busqueda/
detalle.php?fr_codLibro=7543&fr_artista=A1889
david ha dit…
Gracias a los dos. A ver si tengo ocasión de visitar la exposición...
Un abrazo

Entrades populars